SATA SSD (Katı Hal Sürücü) ler Hakkında SSS

ssd

SSD ile ilgili tüm sorularınız yanıtlandı

Katı hal sürücüler, hem tüketiciler hem de organizasyonlar için performansı arttırmada kullanılabilecek ideal öğelerdir. Çok çeşitli modellerde ve kapasitelerde gelen SSD’ler, PC’lerin kullanım ömrünü iyileştirir ve geleneksel sabit disk sürücülere kıyasla daha yüksek hız, performans ve güvenilirlik sunarlar.

İki, üç ya da beş yıl garanti, ücretsiz teknik destek ile satılan katı hal sürücüleri, veri güvenliğinin yanı sıra kafanızın rahat etmesi için gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyen bir performans sunarlar.

 

SSD nedir?

SSD, Solid-State Drive’ın (Katı Hal Sürücü) kısaltmasıdır. SSD, sabit disk sürücülerde (HDD) bulunan plaklar ve diğer mekanik mekanizmalar yerine DRAM bellek yongaları veya NAND Flash kullanılarak üretilmektedir.

IOPS nedir?

IOPS (Input/output Operations per Second / Saniyedeki Giriş-Çıkış İşlemleri Sayısı), bir depolama cihazının (HDD ya da SDD) gerçekleştirebileceği saniyedeki işlem sayısını gösteren ölçü birimidir. IOPS, okuma/yazma hızları ile karıştırılmamalıdır; özellikle sunucu çalışma yükleri ile ilgilidir..

SSD ne kadar hızlıdır?

Bu soruyu yanıtlamak zordur. Herhangi iki sistem aynı olamaz ve performans işletim sistemi, yüklenen sürücüler, kullanılan uygulamalar, işlemci hızı ve yapılandırması ve diğer birçok etkene bağlıdır. SSD’leri HDD’lere kıyaslayarak test eden çok sayıda test web sitesi ve dergi bulunmaktadır ve SSD’lerin çok daha hızlı olduğu görülmüştür. Örneğin eğer rastgele okuma performansını karşılaştırırsak SSD’ler, yüksek performanslı HDD’lere kıyasla %20.000 daha hızlıdırlar.

SSD sürücülerin sabit disklerin sahip olduğu fiziksel kısıtlamalardan etkilenmemesi belirtilmesi gereken bir özelliktir. HDD plakları, daire şeklinde (CD gibi) tasarlanmış olup, dairenin ortasında bulunan verilere, dış kenardaki verilerden daha yavaş bir hızda erişilmektedir. SSD’ler, tüm sürücü genelinde aynı erişim süresine sahiptirler. HDD performansı ayrıca veri parçalanması sorunları yaşarken, SSD’lerin performansı, verinin bitişik olarak saklanmaması durumunda bile pek etkilenmemektedir.

SSD’mi uzun süre kullandığımda yıpranır mı ya da performansını kaybeder mi?

USB, SD kartlar ve SSD’lerde kullanılan NAND Flash teknolojisi dayanıklılık sınırına sahiptir. Yani bunların üzerine süre sınırlaması olmaksızın yazılamaz. Flash tabanlı ürünler, sonuçta yıpranırlar. Ancak yıpranma dengeleme ve aşırı tahsis gibi özellikler sayesinde SSD’ler genellikle takılı oldukları sistemden daha uzun süre dayanırlar. Sürücünün dayanıklılığını TBW (Yazılan Terabayt) olarak ölçeriz ve sürücü kapasitesine bağlı olarak yüzlerce terabayt, hatta petabayta kadar veri yazılabilir. SSD’nin performansı sürücünün tüm kullanım ömrü boyunca aynı kalacaktır.

Yıpranma dengeleme ne anlama gelmektedir? Önemli midir?

SSD sürücüler, depolama ortamı olarak NAND flash bellekten yararlanmaktadır. NAND flash belleğin dezavantajlarından biri, Flash hücrelerinin en sonunda yıpranacak olmasıdır. Belleğin kullanılabilir ömrünü uzatmak amacıyla SSD’nin bellek denetleyicisinde, depolanan verileri tüm bellek hücrelerinin geneline yayan çeşitli algoritmalar kullanılmaktadır. Bu durum herhangi bir hücrenin ya da hücre grubunun “fazla kullanılmasını” engeller. Yıpranma dengeleme teknolojisi yaygın biçimde kullanılmaktadır ve çok etkilidir.

SSD’im neden diğerlerine göre daha az kapasiteye sahip?

Performansın ve dayanıklılığın arttırılması için bazı SSD üreticileri kullanıcı alanında bir sürücü kapasitesi ayırmakta ve bunu denetleyiciye atmaktadırlar. Bu uygulama aşırı tahsis (over-provisioning – OP) olarak bilinmektedir ve SSD’nin performansını ve ömrünün uzunluğunu arttıracaktır.

SMART özellikleri nelerdir?

S.M.A.R.T. Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology’nin (Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisi) kısaltmasıdır ve ATA standardının bir parçasıdır. SMART özellikleri sürücünün “sağlığını” ölçmek için kullanır ve sürücü hatası durumunda kullanıcının uyarılmasını sağlar (yönetici, yazılım programı, vs.).

SSD, USB veya e-SATA vasıtasıyla harici kutuda kullanılabilir mi?

Evet. SSD’leri USB, e-SATA, Thunderbolt ve Firewire harici kutularında kullanılabilir. Eğer kullanıcı, ATA güvenlik komutu ile bir parolayı etkinleştirmeyi seçerse, sürücü, harici kutu üzerinden erişilemez halde olur.

İhtiyacınız olan SSD sürücülere en iyi koşullarla haveforce.com’dan sahip olabilirsiniz.

SSD – HDD karşılaştırması

Farkları nedir?

HDD’ler, manyetik dönen plakaları temel alırken, 1950’lerin ortasından bu yana kullanılan bir teknolojidir. Veri yazma ve okuma işlemleri bu dönen plakalar ya da diskler üzerinde hareket eden kafalar tarafından gerçekleştirilir. HDD’ler, pek çok hareketli parçaya sahip mekanik cihazlardır ve mekanik arızalar ile sıcak, soğuk, şok ve titreşim gibi çevre koşullarına dayalı arızalara daha meyillidirler.

SSD’ler HDD’lerden neden daha pahalıdır?

SSD pazarı büyüyor ve giderek daha popüler hale geliyor olmasına karşın hala göreceli olarak yeni bir teknolojidir. Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi satışların, üretim maliyetlerini azaltılmasını sağlayacak seviyeye kadar artması zamana bağlıdır. Geçtiğimiz birkaç yıldır SSD ile HDD arasındaki fiyat aralığı önemli ölçüde azalmıştır.

HDD yerine SSD tercih etmenin herhangi bir dezavantajı var mıdır?

Şu anda HDD lehine olan tek avantaj, Gigabayt başına düşen fiyattır. HDD’ler 500GB ve üstü kapasitelerde satılırken SSD’ler 120GB ve üstü kapasitelerde satılmaktadır. Şu anda 120GB ile 3,84TB ı geçen kapasitelerde SSD’ler sunmaktadır.

Terabayt mertebesinde veri depolama alanına ihtiyacınız varsa geleneksel HDD’ler avantajlıyken, performans daha önemli olduğunda SSD’ler avantajlıdır. SSD’nin işletim sistemini ve uygulamaları içeren bir açılış sürücüsü olarak ve HDD’nin veri saklama amaçlı kullanılması yaygın bir uygulamadır.

Mevcut HDD’deki verileri ya da işletim sistemini SSD’ye aktarabilir miyim?

Evet, dizüstü ya da masaüstü HDD’leri bir SSD ile değiştirmek için işletim sistemi ve önemli verileri transfer yazılımı na ihtiyacınız olabilir.

SSD’ler, HDD’ler gibi birleştirme (defragmenting) gerektiriyor mu?

Hayır. SSD’ler için hiçbir zaman birleştirilme gerekmemektedir. Birleştirme SSD’nin kullanım ömrünü kısaltabilmektedir. Sisteminizin, otomatik olarak birleştirmeye ayarlanmış olması durumunda, SSD kullanırken birleştirmeyi devre dışı bırakmanız ya da kapatmanız gerekmektedir. Bazı işletim sistemleri disk birleştirme işlemini otomatik olarak yapmaktadır. SSD’lerinde bu özelliğin devre dışı bırakılması gerekmektedir.

 

Kaynak : Kingston

Bir yanıt yazın

You were not leaving your cart just like that, right?

You were not leaving your cart just like that, right?

Enter your details below to save your shopping cart for later. And, who knows, maybe we will even send you a sweet discount code :)